Devekuşu (Struthio camelus) dünyada yaşayan en büyük kuştur. Yeryüzünün en eski kanatlı hayvan türlerinden biri olup, uçucu olmayan kuşlar ailesinin bir üyesidir. Devekuşu dünyada iki tırnaklı tek kanatlı hayvandır. Tırnaklarından büyük olanı ağırlığının büyük bir bölümünü taşır. Güçlü ve uzun bacakları sayesinde açık alanlarda saatte 65 km hızla koşabilmektedirler. Devekuşları doğal yaşamlarında yarı çöl iklimine sahip bölgelerde yaşamakla birlikte farklı iklim koşullarına kolayca uyum sağlayabilmektedirler. Fakat aşırı yağış ve soğuk havalar verimlerini olumsuz yönde etkilemektedir. Ergin devekuşları 2.6-2.6m boya ve 120-160kg canlı ağırlığa sahiptirler. Dişiler erkeklere göre daha küçük yapılı ve grimsi kahverengi tüylere sahiptir.  Erkeklerde ise kanat ve kuyruk tüyleri beyaz, vücut ise siyah tüylerle kaplıdır. Vücut büyüklüğüne oranla kanatları küçüktür. Kanatlarında uzun, güzel görünüşlü tüyler bulunmaktadır. Dişi devekuşları 18-24 aylık yaşta erkek devekuşları ise bir yıl daha geç cinsi olgunluğa ulaşırlar. Dişi devekuşları Kuzey yarım kürede ilkbaharda yumurtlamaya başlar ve sonbaharda yumurtayı keserler. Yumurtalarını kumlu toprağa kazdıkları bir çukurun içine 2-3 günde bir yumurtlarlar. Doğal koşullarda bir çukurun içine 15-20 yumurta bırakırlar. Kuluçka süresi ortalama 42 gündür. Çiftleşme mevsiminde erkek devekuşunun gaga, göz çeperi, kasık ve bacak derilerinde kırmızılıklar oluşur. Doğal kuluçkada geceleri erkek, gündüzleri ise dişi yumurtaların üzerine yatmaktadır.

dişi devekuşu

 

Devekuşları ot obur (bitkisel yemlerle beslenen) hayvanlardır. Ancak bu arada böcek de yerler. Sindirime yardımcı olmak üzere küçük taş parçacıkları yutarlar.
Kurağa ve susuzluğa dayanıklıdırlar. Vücut sıcaklıklarını çok iyi ayarlayabilirler. Uzun ömürlü hayvanlardır, 60-70 yıl yaşarlar.

Devekuşları uysal hayvanlar olmaları nedeniyle evcil hayvan olarak çiftliklerde yetiştirilebilmektedir.”

Devekuşlarının çitler çevrili geniş açık alanlarda barındırılmaları önerilmektedir. Oldukça gelişmiş bir barsak sistemine sahip oldukları için diğer kümes hayvanlarından farklı olarak yonca, ot, silaj gibi kaba yemlerden yararlanabilmektedirler. Ergin devekuşları günde yaklaşık 3-4kg yem tüketmektedirler. Devekuşlarının yemden yararlanma yeteneklerinin tüksek olması ve ucuz yem kaynaklarından yararlanabilmeleri nedeniyle tükettikleri yemlerin yaklaşık yarısını kaba yemler oluşturabilmektedir. Dengeli beslenme açısından devekuşu rasyonlarının önemli bir bölümünü yonca oluşturmalı ve ani yem değişiklerinden kaçınılmalıdır.

Modern yetiştiricilikte devekuşlarında yapay kuluçka yöntemi uygulanmaktadır. Döllü yumurtalardan ortalama 42 gün sonra civciv elde edilmektedir. Yumurtadan yeni çıkan civcivlerin ilk 3 aylık dönemde bakım ve beslenmelerine ayrı bir özen gösterilmesi gerekmektedir. Devekuşları yemden yararlanma yeteneği yüksek oldukça hızlı gelişen hayvanlar olması nedeniyle yaklaşık 1 yaşında kesim ağırlığına ulaşmaktadır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here